Het Weer in Oktober is prima voor wandelaars


Oktober is een uitstekende wandelmaand. De hitte van de zomer is er vrijwel nooit, wat ook geldt voor de kou in de winter. Ook valt er relatief weinig regen, maar zijn er ook niet heel veel zonuren. De gemiddelde temperatuur in de afgelopen 10 jaar, gemeten over alle dagen van 19 tot en met 22 oktober, is 14,8 graden. De warmste dag mat 22 graden, de koudste 10,1. Het aantal zonuren is over die veertig dagen bijna 3 geweest. Uitgesproken zonnig was op 21 oktober 2011 met 9,3 uren zon, maar waren er ook 7 van de veertig dagen volledig bewolkt. Gemiddeld genomen viel er ongeveer 2,2 millimeter neerslag, met een uitschieter van 23,9 millimeter in 2014. Daarentegen was het van de veertig dagen op 12 dagen helemaal droog en nog eens 16 dagen vrijwel droog (minder dan een millimeter neerslag). Die neerslag was dan natuurlijk regen. Sneeuw en ijzel kwamen in de gemeten periode niet voor, evenmin als extreme hitte. Zie voor een uitsplitsing de tabel hieronder.

De onderzoeksdagen zijn willekeurig gekozen. Omdat wij hebben besloten in de eerste helft van oktober te gaan organiseren, zijn de waarden zelfs iets gunstiger.

De weersomstandigheden op een mooie oktoberdag zijn dus uitermate geschikt voor ons wandelevenement en trekken tevens veel toeschouwers ter ondersteuning van de wandelaars. De ambiance wordt helemaal optimaal als het zonnetje schijnt.

Door hier uw e-mailadres in te vullen schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.